2010. augusztus 21., szombat

Tárkonyos gombaragu

nem csak vegáknak. :) A múltkor könnyű egytálételként készítettem LK-nak.
Ha magamnak, vegán csinálnám, akkor a sonka kimaradna belőle, amúgy ízre beleillik :)

edény: nálam egy nagy wok, mert elég mély és jól lehet keverni benne.

Jó kanálnyi vajon megsütök 5dkg sonkát, egy fej felaprított hagymával, sóval. Amikor kezd pirulni, hozzáadok egy szép szál, kicsire kockázott zsenge sárgarépát és megpuhítom félig, majd belezúdítom a jó-félkilónyi nagyra vágott gombát ( ha van szárított erdei gomba, az is mehet bele) és nagy lángon pirítom, ne essen össze a gomba. Mikor kezd ő is pirulni, hozzáadok egy csésze fagyos zöldborsót, amikor felenged, akkor egy finomra vágott, piros húsú paprikát és 1-2 szál felkarikázott újhagymát a zöldjével. Egy karika citromot adok hozzá és egy evőkanálnyi citromlevet, megborsozom és hozzáadom a friss, felvagdosott tárkonyleveleket, ebből is cca. egy evőkanálnyit. Összeforralom, kiveszem a citromkarikát, megszórom egy evőkanálnyi liszttel, elkeverem és annyi tejet öntök hozzá óvatosan, hogy kevésnyi krémes bevonatot adjon az ételnek. Semmiképp sem "ázik" szószban, mint a főzelékek! Ha valaki nagyon gourmand és nem zavarják a plusz kalóriák, akkor a tej helyett lehet vagy tejföl - savanykásabb,vagy tejszín - krémesebb, de sokkal hízlalóbb, vagy natúr krémsajt 2 kockányi - elfogadható kompromisszum.

Paleolit kajaigény esetén a zöldborsótól tekintsünk el...

2 megjegyzés:

ORsi írta...

azonnal jöhet vacsorára!

Macsek írta...

jó étvágyat, ha kipróbálnád :))